Oldal kiválasztása

2023. november 27-én érkezik Bárdos István legújabb könyve a Miskolci rocklegendák! A Miskolcról indult bandák egyik leghíresebbje és legnépszerűbbje kétségkívül az EDDA Művek! Ki mással is lehetne hát a legjobban sztorizni egy kicsit személyesen is a dedikálással egybekötött könyvbemutatón, ha nem a frontemberrel: Pataky Attilával!

Miről is szól Bárdos István új könyve?

Az életemet két szerelem kíséri végig: a rockzene és az utazás. Általuk évtizedeken át, mindkettőt szakmaként és hobbiként is űzve elmerülhettem a színpadok reflektor vakította világában, és megismerhettem a világ számos csodáját. Első könyvem Így láttam Amerikát címmel az USA-ban töltött időszakaim élményanyagát dolgozta fel. A második kötetben a “fél életemet kitevő” Reflex zenekar rockzenei életútját kísértem végig a “banda” történetét követve. A Miskolci Rocklegendák a harmadik kötetem. A város, ahol élek, számos olyan zenészt adott a rockzene közösségének, akik nemcsak helyben, de országosan és határon túl is sikeresek lettek. Ugyanakkor az ismertté vált zenészek mellett számos kitűnő zenekar munkálkodott és munkálkodik ma is Miskolcon. Fontos, hogy a ma rockrajongója ismerje az elődöket is.

A kötet nemcsak kordokumentum, de egy jelentős szelete Miskolc város beat-rockzenei életének. Az ismerté vált magyar zenekarok is még éppen alakulóban voltak, amikor 1962-ben a legelső Ki mit tud? zenekari kategóriáját egy miskolci együttes nyerte el. A város könnyűzenei életében minden évtizedben játszott egy-két kiemelkedő beat-rock zenekar, akiknek meghatározó szerepük volt a város zenei életének formálásában. Az 1973. június 10-én Diósgyőrben megrendezett első Pop-Rockzenei Fesztivál hatalmas lendületet adott a műfajnak és a feltörekvő együtteseknek. Miskolcot ekkor évekig a rockzene fellegvárának hívták. “Ha eldobtál a főutcán egy kavicsot, az biztos, hogy egy zenészt talált el”. A helyi együttesek közül néhányan eljutottak az országos ismertségig, de nem tudtak megkapaszkodni, megőrizni a megszerzett pozíciókat. A miskolci zenekarok soraiból végül a ’78-ban újjáalakult Edda Művek “elhagyva a várost” Pataky Attila vezetésével beírta magát a magyar rock zenetörténetébe. A dalok elszállnak, a zenekarok feloszlanak, és az egykor sikeres együttesek méltatlanul a feledés homályába merülnek. A kötet a ’60-as évektől a századfordulóig a legjobbak közül húsz miskolci zenekar pályafutását kíséri végig a sikerek és kudarcok felidézésével, bemutatva magát a korszakot is.

Gyere és találkozz Pataky Attilával 2023. december 4-én (hétfőn) 16:00-tól a miskolci Géniusz Könyváruházban (Miskolc, Széchenyi u. 107.) – Ne feledd: Mi vagyunk a rock, mi vagyunk az élet!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0